Mobil uygulama geliştirme nasıl yapılır? 1.DERS 2023

Yeni dünya düzeni teknoloji odaklı. Özellikler yeni nesil teknolojisiz yapamıyor. Teknoloji öyle gelişti ki artık insanlar evlerinden çıkmadan internet üzerinden ciddi paralar kazanır oldu. Bu para kazanma çeşitlerinden biri de mobil uygulama geliştirerek para kazanma.

Mobil uygulama nasıl geliştirilir?

Bu sorudan önce mobil uygulama  kavramını ele almak gerekiyor. Mobil uygulama, akıllı telefonlar diye tabir edilen iOS ve Android tabanlı cihazlarda çalışan ve çeşitli amaçlara hizmet eden programlardır. Bu programlar ile haber okur, mesaj atar, video izler, internete girer, arama yaparız. Kısaca akıllı cihazların çalışmasını sağlayan programlar diyebiliriz. Bir akıllı telefonun içinde uygulama yada diğer adıyla aplikasyon yer almazsa o telefonun yapabileceği bir yeteneği yok demektir.

Mobil uygulama geliştirmeye karar verenlerin öğreneceği temel kavramlara kısaca göz atalım, ne nedir, ne değildir anlatmaya çalışalım:

APK: Android sistemlerde çalışan uygulamaların uzantısı. Tıpkı .png, .gif, jpef resim formatları gibi .APK’da androidin aplikasyon formatı, uzantı adı. (Örneğin: mobiluygulamandemo.apk )

IPA: iOS sistemlerde çalışan aplikasyonların uzantısı. APK ile aynı şey, APK sadece android cihazlarda IPA ise sadece iOS cihazlarda çalışır. (Örneğin: mobiluygulama.ipa)

Kaynak kod: Henüz paketlenmemiş yani APK yada IPA dosyası oluşturulmamış, paketlenmemiş, her dosyanın görülüp, düzenlenebildiği dosya ve klasörler bütünü. Kaynak kodlar Android Studio yada Xcode ile açılır ve APK/IPA haline getirilip yayınlama aşamasına getirilir.

Paket kimliği: Android uygulamaların Google Play’de yer alması için sahip olması gereken bir adres adı diyebiliriz. (Örneğin: com.mobiluygulaman.demo)

Bundle ID: Buda iOS uygulamaların App Store mağazasında yer alabilmesi için gereken adres adı. (Örneğin: com.mobiluygulaman.demo.haber)

Android Studio: Android tabanlı mobil uygulama geliştirebilmek ve APK uzantılı dosyayı oluşturabilmek için gerekli olan bilgisayar yazılımı.

Eclipse: Tıpkı Android Studio gibi sadece Android tabanlı uygulama oluşturmaya yarayan bir bilgisayar programı.

Xcode: iOS tabanlı uygulamalar oluşturabilmek ve IPA uzantılı dosyayı inşa edebilmek için gerekli olan yazılım. Bu program sadece MAC bilgisayarlarda çalışır, Windows’da resmi olarak çalışmaz.

Uygulama simgesi: mobil aplikasyonu cihazda temsil eden resim.

Açılış resmi: uygulama açılırken karşımıza çıkan resim.

Bildirim: mobil uygulamanızı kullanan insanlara bilgi amaçlı gönderdiğiniz mesajlar.

Uygulama mağazası: Geliştirilen ve geliştirme aşaması tamamen biten Android ve iOS uygulamaları insanlara sunmak için oluşturulmuş mağazalar. Uygulamalar Android için Google Play’den, iOS için App Store’dan indiriliyor. Geliştiriciler de direkt bu kanallara yüklüyor.

Geliştirici: mobil uygulamayı oluşturan, geliştiren yapımcılara verilen ad.

Google play: Sadece Android tabanlı mobil uygulamaları yayınlayan uygulama mağazasına verilen isim.

App Store: Sadece iOS tabanlı mobil aplikasyonları yayınlayan uygulama mağazasına verilen ad.

Admob: iOS ve Android mobil uygulamalarınıza ekleyeceğiniz reklamların kaynağı. Reklam kodları büyük çoğunlukla buradan alınır. Admob bir Google hizmeti olup reklamlara tıklanması yada görüntülenmesi karşılığında mobil uygulama geliştiricilerine para verir. Yani mobil aplikasyonunuzu gelişirip, mağazalarda yayınladıktan sonra Admob reklamı eklerseniz ve insanlar uygulamanıza girip reklamı görüp tıklarsa, side artık para kazanmaya başlamışsınız demektir. Kazanılan ücret her zaman değişir, baze tıklama başına 10 kuruş verilirken bazen 1tl bazen 100 tl bazen1 kuruş olduğu bile görülür. Bu reklamı verenlerin bütçesi ve reklama tıklayanların coğrafi konumu ile alakalıdır.

Webview: mobil uyumlu internet sitelerinin, mobil cihazlarda görüldüğü gibi uygulama yapılmasıdır. Örneğin sitemiz mobil uyumlu. Telefonda sitemizi açarsanız ve biz sitemizin webview uygulamasını yaparsak, siz uygulamaya girdiğinizde sitemizin mobil halini görmüş olursunuz. Yani tarayıcıdan girmiş olursunuz. Hiç bir fark olmaz. Bu en kolay uygulama yapma işidir ancak yavaş oluşu, özellleştirilemeyişi sebebi ile bu tarz uygulamalar pek tutmaz.

Bunları hazmedelim sırada 2.DERS var 🙂

 

«
»

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir